Toate informațiile legate de documentație, legalitate & altele.
Sectorul licențelor software folosit este unul care poate aduce multe avantaje, însă, cuvântul ”software folosit” aduce motive de îngrijorare clienților având în vedere legaliteata produselor.
Mai jos, vom trece prin contextul juridic al software-ului folosit, astfel încât vă vom explica toate detaliile legate de acesta și condițiile legale de utilizare.
Este important să rețineți că toate informațiile de pe această pagină se aplică numai în Spațiul Economic European (statele membre ale UE și AELS).
Contextul juridic privind software-ul folosind a fost ambiguu pentru multă vreme, până în 2012 când Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât definitiv că este legală revânzarea software-ului folosit.
Decizia CJUE în Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. spune că „Un autor de programe pentru calculator nu se poate opune revânzării licențelor sale „de ocazie” care permite utilizarea programelor sale descărcate de pe internet. Dreptul exclusiv de distribuție a unei copii a unui program pentru calculator acoperită de o astfel de licență se epuizează la prima sa vânzare.”
Această decizie exprimă legalitatea revânzării produselor de tip software folosit. Această hotărâre a creat un cadru legal și sigur pentru întreaga UE, creând o nouă nișă reglementată pe piața europeană.
• Dreptul de proprietate al software-ului poate fi transferat de la un cumărător la altul.
• Drepturile de distribuție ale producătorului sunt epuizate la prima vânzare a software-ului. Clienții care au achiziționat un software, au dreptul de a utiliza și apoi de a-l vinde ulterior cu condiția să îl dezinstaleze și să nu îl mai folosească.
• Chiar dacă revânzarea unui software este interzisă în mod expres printr-un contract de licență încheiat între producător (= titularul drepturilor de autor) și primul cumpărător, producătorul nu se poate opune revânzării acestei copii. Contractul de licență este supus legii europene și punctele care sunt în conflict cu legea europeană sunt nule.
• Nu există nicio diferență între modurile de distribuție. Software-ul poate fi distribuit pe un suport fizic (de exemplu, CD, DVD) sau online (digital). Deținătorul drepturilor de autor nu poate solicita o remunerație pentru revânzarea ulterioară a copiei software, deoarece remunerația corespunzătoare a fost obținută în timpul primei vânzări.
Este obligatoriu ca software-ul care urmează a fi revândut să fie lifetime (nu trebuie să fie abonament, deoarece în cazul abonamentului, clientul care achiziționează produsul nu este proprietarul produsului).
Clientul nu devine proprietarul produsului software decât după ce îl plătește integral.
Primul proprietar nu încetează să fie proprietarul produsului software decât atunci când îl dezinstalează și îl face inutilizabil pentru el însuși.
Condițiile de revânzare diferă de la o țară la alta, iar UE poate controla numai condiţiile pentru produsele care au fost vândute pentru prima dată și care sunt comercializate pe piața sa.
2000
În cererea de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de Hoge Raad der Nederlanden (Olanda) în case C-41/04 Levob Verzekeringen BV, OV Bank NV/Staatssecretaris van Financiën (în limba engleză) din mai 2005 se arată că:
Prima vânzare a copiei unui program pentru calculator în cadrul Comunității de către titularul dreptului sau cu consimțământul acestuia epuizează dreptul de distribuție a acestei copii în Comunitate [articolul 4 litera (c) a doua propoziție din Directiva 91/250]. În consecință, primul achizitor poate transfera efectiv proprietatea reprodusă către o terță parte fără a fi nevoie de consimțământul autorului. Așadar, primul achizitor poate dispune de bunuri corporale în calitate de proprietar.
În calitate de achizitor legal al suportului de date original, un terț este, de asemenea, autorizat să utilizeze programul înregistrat pe suport în conformitate cu scopul pentru care a fost conceput. Interdicția contractuală privind transferul dreptului de utilizare pe care producătorul a convenit-o cu primul cumpărător nu este obligatorie pentru terți.
„Un autor de programe pentru calculator nu se poate opune revânzării licențelor sale „de ocazie” care permite utilizarea programelor sale descărcate de pe internet.”
„Dreptul exclusiv de distribuție a unei copii a unui program pentru calculator acoperită de o astfel de licență se epuizează la prima sa vânzare.”
„Pe de altă parte, epuizarea dreptului de distribuție se extinde asupra copiei programului pentru calculator vândute, astfel cum a fost corectată și actualizată de către titularul dreptului de autor.”
„În plus, Curtea precizează că dobânditorul inițial al unei copii materiale sau imateriale a unui program pentru calculator, cu privire la care dreptul de distribuție al titularului dreptului de autor este epuizat, trebuie să facă inutilizabilă copia descărcată pe calculatorul său în momentul revânzării acesteia.”
Pentru a putea folosi în mod legal licența achiziționata pentru un software golosit, este nevoie de o documentație legală, mai jos îți prezentăm documentația care vine alături de comanda ta.
Factura fiscală cu toate datele comenzii tale și licența pe factură
Documentație în contextul juridic în UE și SEE
Declarația vânzătorului privind autenticitatea licenței tale
Licențele tale sunt livrate electronic prin e-mail
Clientul poate cere verificarea licenței după realizarea achiziției
Licențele digitale sunt licențe software distribuite electronic și, în principal, online – de obicei prin achiziția online pe platforma furnizorului sau prin e-mail. Nu au nevoie de un curier fizic.
Tipurile de licențe digitale ilegale și caracteristicile acestora sunt enumerate de la cele mai ușor, până la cele mai greu, de recunoscut.
• ce sunt: o secvență de caractere aleatorii care arată ca o cheie originală, fără a urmări în mod corespunzător logica dezvoltatorului – chiar dacă nu este imediat evident, toate cheile de produs autentice au o structură și o logică specifică în spatele ordinii și conținutului simbolurilor.
• activarea nu este posibilă
• Cheile Microsoft autentice nu folosesc niciodată aceste caractere: 0, O, 1, I, L, 5, S, A, E, U, Z.
• ce este: licența retail, denumită adeseori și Full Packaged Product (FPP) este cel mai cunosc tip de licență digitală, aceasta este exact ca și o licență achiziționată dintr-un magazin retail.
Transferabilitate: licența poate fi transferată foarte ușor după dezactivarea licenței de pe vechiul dispozitiv și activată pe cel nou, vedeți aici un ghid pentru a transfera licența dvs. de Windows.
Activare: activarea se realizează online / telefonic
Destinate vânzării către: consumatori generali, companii, sector public
• vânzătorul este înregistrat în afara UE
• nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată)
• ce este: licența retail, denumită adeseori și Full Packaged Product (FPP) este cel mai cunosc tip de licență digitală, aceasta este exact ca și o licență achiziționată dintr-un magazin retail.
Transferabilitate: licența OEM de obicei nu poate fi transferată, însă, Licenso comercializează licențe OEM de tip NON:SLP, care urmează modelul retail, de aceea licențele noastre OEM pot fi transferate în urma dezinstalării programelor și dezactivării licenței, vedeți aici un ghid pentru a transfera licența dvs. de Office.
Activare: activarea se in 99% din cazuri prin activatorul nostru Activator+, mai exact prin metoda telefonica (aceasta este denumirea acordată de către cei de la Mircosoft).
Destinate vânzării către: consumatori generali, companii, sector public
• vânzătorul este înregistrat în afara UE
• nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată)
• ce este: licențele de volum sunt licențe care activează mai multe dispozitive folosind o singură licență/cheie de activare.
Transferabilitate: licența poate fi transferată foarte ușor după dezactivarea licenței de pe vechiul dispozitiv și activată pe cel nou.
Activare: activarea se realizează online
Destinate vânzării către: companii și sectorul public (interzise persoanelor fizice)
• vânzătorul este înregistrat în afara UE
• nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată)
• când o licență/cheie de activare cu mai multe activări este vândute către diferiți clienți
Foarte probabil cunoașteți activatorul KMS din mediul online, care odată descărcat, prin apăsarea unui buton, sistemul de operare se activează.
Acest program este creat în mod ilegal și poate dăuna sistemului dvs. prin diferite moduri:
• ștergerea de fișiere importante din PC-ul dvs.
• instalarea de diferiți viruși
• riscul legal în momentul rulării sistemului de operare
Acest program trebuie evitat sub orice formă, fiind periculos pentru sistem dar și deoarece este complet ilegal pentru că utilizează o slăbiciune și înseală sistemul că a fost activat.
• ce este: o cheie de produs MSDN este o cheie de produs specială cu scop de testare, generată în Microsoft Visual Studio;
Destinate vânzării către: nu sunt destinate vânzării
• când sunt vândute/comercializate : cheile MSDN nu sunt deloc licențe! Acestea simulează o licență digitală, însă acestea sunt doar cu scopul testării software-ului;adesea pot expira fără niciun avertisment
• când sunt folosite în activarea unui produs în alte scopuri decât cele definite de rețeaua de dezvoltatori Microsoft (Microsoft Developer Network)
Suport telefonic și consultanță gratuită