Luni–Vineri 10:00–18:00

Luni–Vineri 10:00–18:00

Garanții legale

Toate informațiile legate de documentație, legalitate & altele.

Sectorul licențelor software folosit este unul care poate aduce multe avantaje, însă, cuvântul ”software folosit” aduce motive de îngrijorare clienților având în vedere legaliteata produselor. ‍

Mai jos, vom trece prin contextul juridic al software-ului folosit, astfel încât vă vom explica toate detaliile legate de acesta și condițiile legale de utilizare. ‍

Este important să rețineți că toate informațiile de pe această pagină se aplică numai în Spațiul Economic European (statele membre ale UE și AELS).

Informații legale despre vânzarea de software folosit

Contextul juridic privind software-ul folosind a fost ambiguu pentru multă vreme, până în 2012 când Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât definitiv că este legală revânzarea software-ului folosit.

Decizia CJUE în Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. spune că „Un autor de programe pentru calculator nu se poate opune revânzării licențelor sale „de ocazie” care permite utilizarea programelor sale descărcate de pe internet. Dreptul exclusiv de distribuție a unei copii a unui program pentru calculator acoperită de o astfel de licență se epuizează la prima sa vânzare.” ‍

Această decizie exprimă legalitatea revânzării produselor de tip software folosit. Această hotărâre a creat un cadru legal și sigur pentru întreaga UE, creând o nouă nișă reglementată pe piața europeană.

Decizia mai precizează următoarele:

• Dreptul de proprietate al software-ului poate fi transferat de la un cumărător la altul.

• Drepturile de distribuție ale producătorului sunt epuizate la prima vânzare a software-ului. Clienții care au achiziționat un software, au dreptul de a utiliza și apoi de a-l vinde ulterior cu condiția să îl dezinstaleze și să nu îl mai folosească.

• Chiar dacă revânzarea unui software este interzisă în mod expres printr-un contract de licență încheiat între producător (= titularul drepturilor de autor) și primul cumpărător, producătorul nu se poate opune revânzării acestei copii. Contractul de licență este supus legii europene și punctele care sunt în conflict cu legea europeană sunt nule.

• Nu există nicio diferență între modurile de distribuție. Software-ul poate fi distribuit pe un suport fizic (de exemplu, CD, DVD) sau online (digital). Deținătorul drepturilor de autor nu poate solicita o remunerație pentru revânzarea ulterioară a copiei software, deoarece remunerația corespunzătoare a fost obținută în timpul primei vânzări.

Condiții pentru revânzarea software-ului folosit

Produse lifetime, fără abonamente

Este obligatoriu ca software-ul care urmează a fi revândut să fie lifetime (nu trebuie să fie abonament, deoarece în cazul abonamentului, clientul care achiziționează produsul nu este proprietarul produsului).

Plata integrală

Clientul nu devine proprietarul produsului software decât după ce îl plătește integral.

Neutilizarea de către proprietarul inițial

Primul proprietar nu încetează să fie proprietarul produsului software decât atunci când îl dezinstalează și îl face inutilizabil pentru el însuși.

Numai în UE și în SEE

Condițiile de revânzare diferă de la o țară la alta, iar UE poate controla numai condiţiile pentru produsele care au fost vândute pentru prima dată și care sunt comercializate pe piața sa.

Istoricul juridic al software-ului folosit

2000

Curtea Federală de Justiție din Germania a decis că un program pentru calculator (versiune OEM), care a fost introdus pe piață de către producător sau cu acordul acestuia, poate fi distribuit în continuare chiar și fără hardware-ul asociat.– ‍

2001

publicată în mai 2001 a armonizat epuizarea drepturilor de autor pe care se bazează întregul concept de software folosit.„Prima vânzare a originalului unei opere sau a unor copii ale acesteia în cadrul Comunității de către titularul dreptului de autor sau cu consimțământul acestuia epuizează dreptul de a controla revânzarea acestuia în cadrul Comunității.” ‍– Extras din Directiva UE 2001/29/CE

2005

În cererea de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de Hoge Raad der Nederlanden (Olanda) în case C-41/04 Levob Verzekeringen BV, OV Bank NV/Staatssecretaris van Financiën (în limba engleză) din mai 2005 se arată că:

Prima vânzare a copiei unui program pentru calculator în cadrul Comunității de către titularul dreptului sau cu consimțământul acestuia epuizează dreptul de distribuție a acestei copii în Comunitate [articolul 4 litera (c) a doua propoziție din Directiva 91/250]. În consecință, primul achizitor poate transfera efectiv proprietatea reprodusă către o terță parte fără a fi nevoie de consimțământul autorului. Așadar, primul achizitor poate dispune de bunuri corporale în calitate de proprietar.

În calitate de achizitor legal al suportului de date original, un terț este, de asemenea, autorizat să utilizeze programul înregistrat pe suport în conformitate cu scopul pentru care a fost conceput. Interdicția contractuală privind transferul dreptului de utilizare pe care producătorul a convenit-o cu primul cumpărător nu este obligatorie pentru terți.

2006

Tribunalul regional din Hamburg a confirmat că epuizarea drepturilor de autor se aplică și în cazul copiilor individuale ale unui program de calculator achiziționate prin intermediul acordurilor de licențiere de volum ale Microsoft.

2009

„Prima vânzare a copiei unui program pentru calculator în cadrul Comunității de către titularul dreptului sau cu consimțământul acestuia epuizează dreptul de distribuție a acestei copii în Comunitate, cu excepția dreptului de a controla închirierile ulterioare ale programului pentru calculator sau ale unei copii a acestuia.”

2012

„Un autor de programe pentru calculator nu se poate opune revânzării licențelor sale „de ocazie” care permite utilizarea programelor sale descărcate de pe internet.”

„Dreptul exclusiv de distribuție a unei copii a unui program pentru calculator acoperită de o astfel de licență se epuizează la prima sa vânzare.”

„Pe de altă parte, epuizarea dreptului de distribuție se extinde asupra copiei programului pentru calculator vândute, astfel cum a fost corectată și actualizată de către titularul dreptului de autor.”

„În plus, Curtea precizează că dobânditorul inițial al unei copii materiale sau imateriale a unui program pentru calculator, cu privire la care dreptul de distribuție al titularului dreptului de autor este epuizat, trebuie să facă inutilizabilă copia descărcată pe calculatorul său în momentul revânzării acesteia.”

2016

Achizitorul inițial al unei copii de program pentru calculator, însoțită de o licență de utilizare nelimitată, poate revinde acea copie și licența sa unui nou achizitor.

Ce documentație primesc după finalizarea comenzii?

Pentru a putea folosi în mod legal licența achiziționata pentru un software golosit, este nevoie de o documentație legală, mai jos îți prezentăm documentația care vine alături de comanda ta.

Factura fiscală

Factura fiscală cu toate datele comenzii tale și licența pe factură

Certificat de conformitate

Documentație în contextul juridic în UE și SEE

Certificat de garanție

Garanția comericală pentru licențele tale software

Certificat ESD (licență electronică)

Declarația vânzătorului privind autenticitatea licenței tale

Livrare electronică prin e-mail

Licențele tale sunt livrate electronic prin e-mail

Verificarea licenței

Clientul poate cere verificarea licenței după realizarea achiziției

Tipuri de software ilegal

Licențele digitale sunt licențe software distribuite electronic și, în principal, online – de obicei prin achiziția online pe platforma furnizorului sau prin e-mail. Nu au nevoie de un curier fizic.

Tipurile de licențe digitale ilegale și caracteristicile acestora sunt enumerate de la cele mai ușor, până la cele mai greu, de recunoscut.

Licențe digitale false:

• ce sunt: o secvență de caractere aleatorii care arată ca o cheie originală, fără a urmări în mod corespunzător logica dezvoltatorului – chiar dacă nu este imediat evident, toate cheile de produs autentice au o structură și o logică specifică în spatele ordinii și conținutului simbolurilor. ‍


• activarea nu este posibilă ‍


• Cheile Microsoft autentice nu folosesc niciodată aceste caractere: 0, O, 1, I, L, 5, S, A, E, U, Z.‍

Licențele retail:

• ce este: licența retail, denumită adeseori și Full Packaged Product (FPP) este cel mai cunosc tip de licență digitală, aceasta este exact ca și o licență achiziționată dintr-un magazin retail.

Transferabilitate: licența poate fi transferată foarte ușor după dezactivarea licenței de pe vechiul dispozitiv și activată pe cel nou, vedeți aici un ghid pentru a transfera licența dvs. de Windows.

Activare: activarea se realizează online / telefonic ‍

Destinate vânzării către: consumatori generali, companii, sector public ‍

• vânzătorul este înregistrat în afara UE
• nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată)

Licențele OEM:

• ce este: licența retail, denumită adeseori și Full Packaged Product (FPP) este cel mai cunosc tip de licență digitală, aceasta este exact ca și o licență achiziționată dintr-un magazin retail.

Transferabilitate: licența OEM de obicei nu poate fi transferată, însă, Licenso comercializează licențe OEM de tip NON:SLP, care urmează modelul retail, de aceea licențele noastre OEM pot fi transferate în urma dezinstalării programelor și dezactivării licenței, vedeți aici un ghid pentru a transfera licența dvs. de Office. ‍

Activare: activarea se in 99% din cazuri prin activatorul nostru Activator+, mai exact prin metoda telefonica (aceasta este denumirea acordată de către cei de la Mircosoft). ‍

Destinate vânzării către: consumatori generali, companii, sector public ‍

• vânzătorul este înregistrat în afara UE
• nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată)

Licențele volume:

• ce este: licențele de volum sunt licențe care activează mai multe dispozitive folosind o singură licență/cheie de activare.

Transferabilitate: licența poate fi transferată foarte ușor după dezactivarea licenței de pe vechiul dispozitiv și activată pe cel nou. ‍ ‍

Activare: activarea se realizează online ‍

Destinate vânzării către: companii și sectorul public (interzise persoanelor fizice) ‍

• vânzătorul este înregistrat în afara UE
• nu există documente pentru dovada achiziției – în principal lipsește factura (poate indica o licență furată)
• când o licență/cheie de activare cu mai multe activări este vândute către diferiți clienți

Activatorul KMS

Foarte probabil cunoașteți activatorul KMS din mediul online, care odată descărcat, prin apăsarea unui buton, sistemul de operare se activează.


Acest program este creat în mod ilegal și poate dăuna sistemului dvs. prin diferite moduri:
• ștergerea de fișiere importante din PC-ul dvs.
• instalarea de diferiți viruși
• riscul legal în momentul rulării sistemului de operare


Acest program trebuie evitat sub orice formă, fiind periculos pentru sistem dar și deoarece este complet ilegal pentru că utilizează o slăbiciune și înseală sistemul că a fost activat.

Chei MSDN

• ce este: o cheie de produs MSDN este o cheie de produs specială cu scop de testare, generată în Microsoft Visual Studio;

Destinate vânzării către: nu sunt destinate vânzării ‍

• când sunt vândute/comercializate : cheile MSDN nu sunt deloc licențe! Acestea simulează o licență digitală, însă acestea sunt doar cu scopul testării software-ului;adesea pot expira fără niciun avertisment
• când sunt folosite în activarea unui produs în alte scopuri decât cele definite de rețeaua de dezvoltatori Microsoft (Microsoft Developer Network)

0
  0
  Coș
  concurs
  pas1

  Plasează o comandă
  pe site-ul Licenso

  În perioada 10-30 Noiembrie,
  de orice sumă

  pas2

  Bucură-te de produse și
  așteaptă extragerea

  În data de 1 Decembrie vom
  anunța cei 3 câștigători

  pas3

  Revendică premiile câștigate în concurs

  Dacă ești unul
  dintre câștigători

  NIVEL

  LICENȚE

  REDUCERE

  NIVEL 1

  10 licențe

  15%

  NIVEL 2

  20 licențe

  20%

  NIVEL 3

  30 licențe

  30%

  NIVEL 4

  40 licențe

  40%

  NIVEL 5

  50 licențe

  45%

  NIVEL

  LICENȚE

  REDUCERE

  NIVEL 1

  10 licențe

  5%

  NIVEL 2

  15 licențe

  10%

  NIVEL 3

  20 licențe

  15%

  NIVEL 4

  30 licențe

  20%

  NIVEL 5

  50 licențe

  30%